Your input is important to us. Please provide your valuable feedback. Here are some testimonials from our clients:

Thanks for all your work to commemorate our heroes!
 
Posted By: Guest
Fred I thank you for commemorating my Uncle Leslie Gilbert on this page as well as all of the other brave men and women who paid the ultimate sacrifice.
We will Remember Them.
 
Posted By: Guest
Thank you!! Finally! Something about Juno Beach. That's where my Dad landed.
 
Posted By: Guest
B-24 Liberator #42-7554, "Tail End Charlie":
I'm still watching it. Really incredible! Thanks so much for sharing!
The Video looks Fantastic !!!!!
The beginning is beautiful!!!.... So creative.
Just wonderful!
 
Posted By: Guest
I have been researching my wife's uncle William David Evans who was the Navigator on Lancaster WS M ED 551, and we are pleased to say we found out what had happened to this aircraft and the crew on their mission from which they did not return, I have now put together a project of his life for the family, all we ever new was that he was missing with no trace that has now been answered thanks to this site for which we are very grateful, thank you so much.
 
Posted By: Ray Morton
Thank you so much for your prompt reply. I have been searching for years to try and find out. I keep hoping they dig up his plane or find the wreckage in the sea.
I came by your web site by chance and bless you for the good work you do showing how much we owe these people.
 
Posted By: Guest
Daar ik van origine uit Borne kom even in de database gekeken en ja de Spitfire die 19-11-1944 is neergestort staat er keurig in. Heb nog even het verhaal erachter opgezocht en gedeeld hier. de OORLOGSVETERAAN (92) SIGNEERT ZIJN LIJVIGE BOEK
Jimmy Taylor: één vlucht te veel
Oorlogsvlieger Jimmy Taylor, 92 jaar ondertussen, signeerde zaterdag als ex-piloot van een Spitfire en als voormalig geschiedenisleraar zijn vorig jaar verschenen lijvige oorlogsboek ‘One Flight too many’ inhet Kulturhus De Bijenkorf. Met iedereen die zijn 748 pagina’s tellende boek heeft gekocht, maakt de blijmoedige en krasse Taylor een praatje terwijl hij steeds een persoonlijke tekst aan het boek toevoegt.

Jimmy Taylor landt als Engelse piloot op 19 november 1944 in ´t Hesseler nabij de grens van Hengelo als de motor van zijn Spitfire, niet uitgerust met wapens maar met camera’s, het laat afweten. Hij zelf slaagt erin te ontkomen en wordt uiteindelijk gesnapt bij de Rijn. Jarenlang denkt Taylor, die het liefst vliegt in een ‘single-seat’-vliegtuig, dat hij is terechtgekomen in Duitsland. Pas in 1990, dus 46 jaar later, wordt hij ervan op de hoogte gesteld dat de Duitsers tijdens de zoektocht naar hem vier onschuldige mensen hebben geëxecuteerd.

Hengeloër Gerard Bruggink vond de helm, die hij 45 jaar lang bij het brommer rijden gebruikte. Bij een oorlogstentoonstelling in de bovenzaal van de Rabobank werd de helm in 1991 tentoongesteld, evenals de door een ander gevonden vliegeniersbril met de initialen J.T.

Jimmy Taylor behoorde tot het squadron Spitfire-straaljagers op een Engelse luchtmachtbasis in Duitsland. Bij het 75-jarig bestaan daarvan krijgt Jimmy een uitnodiging. Een collega vertelt hem dan dat hij gezocht wordt en Taylor neemt contact op. De bril herkent hij direct, de helm nog niet. Als die echter goed is schoongemaakt in Engeland, herkent Jimmy de drukknopen die hij er zelf op heeft laten zetten. Normaal horen de drukknopen op één lijn te zitten: de knoppen die Jimmy erop heeft laten zetten, wijken van die lijn af. Volgens Taylor zat deze helm erg comfortabel en aanzienlijk beter dan zijn latere helmen.

Lang onvindbaar
De kennismaking van Hennie Noordhuis van de gemeente Borne met Jimmy Taylor dateert van 1990. “In Borne, Hertme, Zenderen en Bornerbroek hadden we elf gedenkplaatsen. We wilden graag alles in beeld hebben, maar Jimmy Taylor bleef lang onvindbaar. Op een gegeven moment werden we echter gebeld door een inwoner van Hengelo, die er dichtbij was geweest. Hij kon zich nog precies herinneren dat het op een zondag was geweest en dat er aardig wat wind stond. Die blies de parachute in een boom en de piloot zette zijn cap en bril af en rende hard weg. Via de initialen op de helm konden we hem uiteindelijk koppelen aan wat er in Borne was gebeurd. Ook dat verhaal staat in het boek ‘In verdrukking, verzet en vrijheid’ dat we ooit als gemeente hebben uitgebracht en dat ondertussen is uitverkocht. Toen we contact met hem zochten, moesten we hem ook vertellen dat na zijn noodgedwongen landing in Borne vier mensen de dood hebben gevonden. In 1991 is hij voor het eerst terug geweest in ‘t Hesseler, sindsdien is hij elk jaar bij de herdenking.”

Ronald Spanjers (op de foto met Taylor) is een van de belangstellenden die in het Kulturhus een boek laat signeren door Jimmy Taylor. “Ik ben geboeid geraakt door het verhaal”, vertelt Spanjers. Hij is zelf vlieger en stijgt afwisselend op van Eindhoven of Twenthe, allebei voormalige militaire luchthavens. Ook is hij bestuurslid van de Stichting Hoogvliegers, die jaarlijks ongeveer 1500 zieke en gehandicapte kinderen een onvergetelijke reis door het luchtruim aanbiedt. “Maar een Spitfire kun je daarvoor niet zomaar meenemen”, lacht hij.

Spanjers verplaatst zich in de tijd, nu bijna zeventig jaar geleden. “Deze man is toen in een vliegtuig gestapt in de wetenschap dat het voor hem heel goed de laatste keer kon zijn”, beseft hij. “Later vertellen we onze kinderen dat willekeurig mensen voor hun vrijheid zijn omgebracht. Meneer Taylor heeft, buiten zijn toch al spannende avontuur om, in 1990 nog heel veel moeten verwerken toen hij hoorde dat vier onschuldige mensen zijn omgekomen toen de Duitsers naar hem op zoek waren.”

Jimmy Taylor schrijft een persoonlijk woord in het boek, mede opgedragen aan Spanjers’ vrouw Linda en hun onlangs geboren dochtertje Britt.
 
Posted By: Alex Van De Logt
Nogmaals een compliment Fred Vogels voor je site
 
Posted By: Alex Van De Logt
Fred Vogels hoe zie je dat voor je Mijn ouders die daar nog wonen gaven mij een tijdje geleden een kranteartikel over Tayler. Ik daarna zoeken op internet en ja er is genoeg te vinden van deze man. wil je dan een document hebben met bron vermelding en de teksten en foto´s ??
 
Posted By: Alex Van De Logt
Een geweldige prestatie, mijn complimenten.
 
Posted By: Martijn Brandjes


Feedback