In the meanwhile, relax with my music

Nominatie voor de Buma Award filmmuziek

De hele film zien? Kijk hier. Je krijgt meteen een link naar deze indrukwekkende docu

Onverwacht sta ik op de lijst van genomineerden voor de Buma Award. Nou ja, niet helemaal onverwacht. Ik had een rondschrijven beantwoord van Bumacultuur waarin kandidaten werden opgeroepen om mee te dingen naar de voor Nederlandse begrippen prestigieuze Buma Award. Zonder er serieus rekening mee te houden dat ik mee zou gaan dingen naar de prijs. Maar ja, als je trots bent op het feit dat je meegewerkt heb aan een docu die in de USA werd bekroond met een Emmy, dan wil je wel zo'n formulier invullen. Dan weten ze er in ieder geval van, aangezien er in Nederland geen aandacht aan gegeven werd bij de landelijk pers. Wel bij de regionale omroep en plaatselijke bladen

De laatste 3 jaar is er bij Buma-Award een aparte categorie voor filmmuziek. Collega's kiezen de winnaar. In dit geval door de beroepsgroep van filmcomponisten BMCC. Een eerste blik op hun Buma-Award website leert al snel dat daar klinkende namen op staan die hebben gewonnen en nu genomineerd zijn. Vaak ook terugkerende namen. Ik ben wat dat betreft een outsider. 

Mijn betrokkenheid met film (naast een paar speelfilms en een televisie serie) is vooral gerelateerd aan mijn website Back to Normandy (www.backtonormandy.org). Mijn bijdrage aan de documentaire Omaha Beach Honor and Sacrifice zou nooit hebben plaatsgevonden als ik al niet jarenlang muziek schreef over mijn passie en de geschiedenis van WWII. Te beginnen in Normandië, 6 Juni 1944, toen de bevrijding van West Europa begon. 

Toen ik lucht kreeg van het ophanden zijnde bezoek van de veteranen van de 29th Infantry Division aan Normandië bij de vieringen van 70 D-day, heb ik er alles aan gedaan om deze docu van muziek te mogen voorzien. Na de nodige afwijzingen (Nederlanders in de USA filmwereld, no way) stuurde ik mijn pitch muziek op. Binnen een paar uur kwam het groene licht. Zie het filmpje hieronder: American Cemetery and Memorial in Normandy France. waar ik de pitch-muziek onder gemonteerd heb.

De muziek moest ook in extreem korte tijd gerealiseerd worden. In een paar weken, omdat de viewing voor de Public Broadcasting Service (PBS) onverwacht vervroegd was. De vraag uit de USA of ik dat kon: "tuurlijk!" was mijn antwoord. Het thema had ik al en ik was al wat aan het experimenteren met muziek voor scenes die ik natuurlijk al verwachtte sinds mijn vele bezoeken en gesprekken in Normandië met veteranen. Ik was dus goed voorbereid.

De docu draait nu bij de omroepstations van de PBS. Ik heb geen idee hoe vaak en waar. Het is wel een uniek document omdat de inhoud uniek is. Het verhaal van een van de meest besproken en intens gefilmde battles zoals de bekende film Saving Private Ryan. Een dergelijke situatie om iets dergelijks op beeld te zetten zal er nooit meer komen nu de veteranen zo langzamerhand uitsterven. De momenten dat je oog in oog staat met de mensen die verantwoordelijke zijn voor de vrijheid van het Westen. Dat komt nooit meer terug.

Mijn inspiratie kwam rechtstreeks uit de bron. Een ongekende eer. Mijn beloning heb ik dus al gehad. Mijn nominatie door collega's is een enorme opsteker.

Ik maak nog wel eens de grap dat John Williams de muziek heeft geschreven voor de acteurs die Omaha Beach op renden. Ik schreef de muziek voor de echte soldaten die op 6 Juni 1944 daarbij waren.

Comments (0)

There are no comments posted here yet

Leave your comments

  1. Posting comment as a guest.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
You can put here your comment for social media