In the meanwhile, relax with my music

Spoor 4A (Track voor Andre Heuvelman)

 

 

Begin Januari van dit jaar ontmoette ik Andre Heuvelman via LinkedIn. Hij had mijn compositie over de Nazikampen gehoord. Hij schreef: Via de pijn naar de droom. Die uitspraak intrigeerde mij. 

Al snel kwam ik erachter dat Andre een begaafd trompettist is. Eentje die een volstrekt persoonlijk geluid heeft, een die je overal tussenuit haalt en die bepaald geen kopie is van wie dan ook. 

Er ontstond via de chat een leuke uitwisseling over waar we mee bezig zijn waardoor ik hem al wat beter leerde kennen. Zijn optredens voor Paul Witteman en diverse andere gelegenheden completeerde het beeld van een man met veel talent, ambitie en energie. 

We maakten een afspraak om elkaar eens in het echt te bekijken en mogelijke ideeën uit te wisselen. Met hulp van Hilke die een heerlijk rijstschotel uit de keuken toverde hadden we een paar creatieve uren. 

Ter voorbereiding van zijn bezoek had ik een compositie geschreven, geheel in de geest zoals ik hem tot dan toe had leren kennen. Hoewel Andre als solist en trompettist met het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt, heel wat technische bagage heeft, wilde ik een werk maken wat vooral zijn expressive toon (waarbij de hoge tonen in het begin erg lastig zijn) naar voren zou laten komen. 

Elke toon wordt gekleurd door zijn onnavolgbare embouchure (lipspanning en het geluid wat het daarmee voortbrengt). Vandaar allemaal lange noten met verschillende begeleidingen. 

1ste deeltje: trompetsolo, meditatief (met klankschaal) zachte strijkers en een glijdende bas.

2de deel: trompetsolo met pianobegeleiding met een modulatie naar een andere toonsoort waardoor de trompet weer heel anders kleurt

3de deel: trompetsolo met begeleiding van kalimba en balafon  

4de deel: trompetsolo met begeleiding van piano en vooral nieuwe kleuren (harmonieën) door middel van de strijkers. 

 

De melodie in de vier deeltjes is vrijwel allemaal hetzelfde in verschillende toonsoorten. De expressie van Andre maakt het telkens weer tot een nieuwe, andere ervaring. 

Het is een staalkaart geworden met wat ik (Fred Vogels) en Andre Heuvelman samen en voor elkaar kunnen betekenen. 

We zijn benieuwd naar jullie reacties. Wellicht een aansporing om meer samen te werken.

 

Titel is een woordgrapje

spoor = track

4 = voor (Engelse for)

A = Andre

 

Comments (0)

There are no comments posted here yet

Leave your comments

  1. Posting comment as a guest.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
You can put here your comment for social media