In the meanwhile, relax with my music

Het verhaal van Moving Spirits, nu helemaal:

Het verhaal gaat over mijn vader en over mij. Mijn vader heeft als dwangarbeirder in Duitsland gewerkt. Een zichtbare herinnering was het topje van zijn pink dat geamputeerd was. Een onzichtbare herinnering was zijn verminkte brein. Vele geestelijke en lichamelijke mishandelingen waren het gevolg, zoals mijn rug die met een ijzeren stofzuigerslang is bewerkt totdat mijn moeder uiteindelijk riep : "Wim, Hou op, je slaat hem dood!". De impact op mijn ruggengraat is nog steeds merkbaar. De impact op mijn eigen brein is ook nog steeds merkbaar, maar voor het grootste deel verdrongen. Flarden die zo nu en dan wel boven komen drijven blijven pijnlijk. Naarmate ik ouder wordt lijkt het intenser te worden, maar ik weet me veilig en omringd door mijn lieve vrouw en kinderen. Ik kies daarom altijd voor het 'nu' en niet voor het 'toen'. En dat gaat prima. Er is geen sprake van 'onderliggend' geestelijk lijden.    

Hij had natuurlijk een excuus. Zijn aanrakingen met de dood - opruimen van lijken na bombardementen in Kassel - en wat er allemaal nog meer is gebeurd. Zijn familieleden met een streng katholieke mores hebben hem niet echt geholpen toen hij terug kwam uit Duitsland. "Zo, ben je er weer, daar hangt je schort, aan het werk". Aan het eind van zijn leven kon hij er alleen maar om huilen. Wij huilden mee, maar dan anders. 

Dat staat in de muziek. Zoals ook het moment dat iemand sterft voor zijn ogen, vanaf dat moment hoort hij stemmen in zijn hoofd. Zijn karakter is, denk ik, ook veranderd. Waarschijnlijk leed hij aan het Stockholmsyndroom. Zijn voorliefde voor de Duitsers, zo vlak na de oorlog, was opvallend.

De titel 'Moving Spirits' is lastig uit te leggen. Het is een familiedrama die telkens overgaat op de volgende generatie, 1e generatie, 2e generatie oorlogslachtoffers. Tegen het slot van dit werk hoor je het meezeulen van deze pijn. Voor hem, voor mij. Waarvan ik hoop dat het bij mij is opgehouden. De uitspraak van Viktor Frankl helpt me hierbij: When we are no longer able to change a situation, we are challenged to change ourselves. Zo'n muziekje schrijven helpt best wel. 

Comments (0)

There are no comments posted here yet

Leave your comments

  1. Posting comment as a guest.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
You can put here your comment for social media