In the meanwhile, relax with my music

I know, it is not about WWII. But it is about War on Birds. I wrote music for the Hitchcock film The Birds. Birds is my nickname.
You can see the complete film from 1963 with my music from 2021.

Een score voor een twee uur durende film waarvan ik de muziek in drie dagen gemaakt heb: The Birds.  De motivatie om deze beroemde film te underscoren laat zich natuurlijk makkelijk raden. The Birds is ook de bijnaam voor ons gezin. Birdspublishing is de naam waaronder ik mijn werk publiceer. De film The Birds is vandaag de dag nog steeds een relatief bekende horrorfilm en geldt als een van de belangrijkste films van Hitchcock. De speciale effecten en de filmmuziek, of het gebrek daaraan, zijn stilistische kenmerken. Vooral dat gebrek daaraan triggerde mij.

De film bekijken in zijn oorspronkelijke vorm is absoluut een aanrader. Die enorme ruimte tussen de handelingen, waarbij niks gebeurd in filmisch opzicht, laat genoeg over aan je fantasie. Dat geldt dus ook voor mij. Mijn hoofd ging ook aan de slag. Maar dan precies zoals Hitchcock het niet bedoeld heeft. Hitchcock had een huiscomponist voor zover ik weet: Bernard Herrmann. Bernard Herrmann heeft fantastische scores geschreven. En toen ik The Birds voor het eerst zag miste ik wel de hand van deze meester. 

Om kort te gaan: Ik heb een score gemaakt op de traditionele manier. Een Hollywood orkest bezetting én de Ondes Martenot (in die tijd erg bekend). Een intrigerend instrument die ik een enkele keer gebruikt heb in deze score. Een hommage aan deze filmcomponisten van Hollywood. Het ging erg vlot. In drie dagen heb ik de hele score gemaakt vanaf het prilste begin. Geen bestaande muziek, zelfs geen muziek van mezelf gejat. Ik heb me weer eens heerlijk uitgeleefd op een topfilm. Geen opdracht. Liefde en oud papier. Voor mij balsem voor mijn oren en mijn ziel. Want de thema's (zoals de opbloeiende liefde tussen Melanie en Mitch) kunnen zomaar uit mijn leven komen. Samengevat: 3 dagen lol en 2 uur filmgenot. U aangeboden door The Birds uit Zwollywood. 

Comments (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

Daar doe je het voor. Een lieve vriend.

Hallo Fred,

Heb naar The Birds gekeken via de nieuwe link en (vooral) naar jouw muziek geluisterd, want ik vond het verhaaltje (dat ik nog niet kende) nogal slap: te lang uitgesponnen, niet echt eng...

Daar doe je het voor. Een lieve vriend.

Hallo Fred,

Heb naar The Birds gekeken via de nieuwe link en (vooral) naar jouw muziek geluisterd, want ik vond het verhaaltje (dat ik nog niet kende) nogal slap: te lang uitgesponnen, niet echt eng (eerder onsmakelijk), einde ronduit zwak. Wel leuk om te zien: het Amerika van toen: chroomsleeën, telefoons met draaischijven, in de handeling werden nog sigaretten gerookt, algemeen: de sfeer van de vroege 60-er jaren toen Amerika nog leuk was.
Maar als achtergrond voor jouw muziek is het plotje wel bruikbaar: ik heb er nu eens speciaal opgelet, want het is voor het eerst dat ik een filmcomponist persoonlijk ken: dan stap je er anders in. Je hebt je inderdaad mooi in de stijl van die tijd verplaatst, met grotendeels klassiek-symfonische middelen, aangevuld, - maar niet overladen -, met eigentijdse effecten: bescheiden, éénstemmige lijntjes onder een dialoog, gekleurd naar gelang van het karakter van de spreker; op gepaste momenten las je stiltes in, die dan juist opvallen en de spanning verhogen. De overgang van Debussy's Arabesque naar je eigen muziek pak je discreet aan: de stijl verandert geleidelijk en opeens, bijna ongemerkt, ben je terug bij jezelf (overigens: hoe smakeloos van Hitchcock om z'n acteurs door de muziek van Debussy heen te laten praten: zo iets doe je niet! ). En het moet dankbaar werk zijn om bij de chaotische pik- en fladderscenes alles uit de kast te halen en de vogels te evenaren in bedreigende-geluidenmaken; ik kan me je voorstellen, hoe je daar genietend achter je computer electronen zit te verplaatsen.
Tot zover kan ik het wel ongeveer begrijpen, maar wat ik niet kan begrijpen is, hoe je dat allemaal zo snel op je computer krijgt en dan ook nog de film erbij, zodanig dat het helemaal als echt in de bioscoop klinkt. Maar men moet alles willen begrijpen, er mag nog wel iets te verbazen overblijven.

Hartelijke groeten,

Read More
Fred Vogels
There are no comments posted here yet

Leave your comments

  1. Posting comment as a guest.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
You can put here your comment for social media