Vorig jaar was ik bijzonder verrast om Duitse soldaten te zien marcheren met de Prinses Irene Brigade in het hart van de Engelse herdenkingen van D-Day: Arromanches-les Bains.

Generaal Rudi Hemmes

Vorig jaar was ik bijzonder verrast om Duitse soldaten te zien marcheren met de Prinses Irene Brigade in het hart van de Engelse herdenkingen van D-Day: Arromanches-les Bains. Zie daarvoor mijn Engels geschreven artikel en foto's:

https://www.backtonormandy.org/overview-stories/623-arrogance-in-arromanche.html

Dit jaar ontmoette ik de bekende generaal b.d. Rudi Hemmes die vorig jaar nog, op dezelfde locatie, een vurig pleidooi hield voor verzoening. Deze ontmoeting vond plaats op een terras, vlak voor de meest belangrijke herdenking voor de Engelsen, aan hetzelfde plein aan het strand Gold Beach, waar letterlijk veel Engelsen waren gesneuveld. Hemmes werd vergezeld door officieren van de Prinses Irene Brigade.

Doordat ik de verhalen van veel van deze veteranen ken en hun doel om hun gevallen kameraden juist hier te herdenken, vond ik het gepast om generaal Hemmes zijn - naar mijn opvatting - arbitraire deelname aan het optreden van de Prinses Irene Brigade te bekritiseren. Ik vroeg hem waarom hij dit deed, te midden van alle Engelse veteranen. Veteranen waarvan ik wist - zo heb ik hem dat ook gezegd- deze actie niet kunnen waarderen van de Hollanders. Een volstrekt arrogante en laakbare houding!

De generaal besliste dat mijn standpunt ouderwets was en dat het nu tijd was om samen met de Duitsers te herdenken. En hij zei dat de Nederlandse regering zijn standpunt in deze ondersteunde door de Nederlandse ambassadeur te sturen naar dit evenement.

Ik hield hem voor dat de Duitsers die ik gesproken had niet zitten te wachten op deelname aan een dergelijke herdenking. Zoals een jonge Duitse vader met een zoon in uniform van de 101 Airborne: natuurlijk hebben we hier iets te herdenken. Wij waren hier ook, maar we hebben niets om trots op te zijn, om ons zo te willen exposeren. 

Ik was en ben het niet eens met het standpunt van de generaal, maar ik respecteer zijn recht om daar een andere mening op na te houden. Mijn respect duurde slechts een half uur, tot het moment dat de herdenking begon.

Hemmes en officieren gaan te ver!

Ik was speciaal voor de Engelse herdenking naar Arromanches gekomen om mijn respect te tonen voor deze veteranen. Alle mensen op het plein verzamelden zich rondom de herdenking, vlak voor het museum op Place 6 Juin. Behalve een clubje Nederlandse officieren in uniform en hun grote voorbeeld, de legendarische Generaal Rudi Hemmes. Dit clubje bleef bier drinken op een leeggelopen terras terwijl iedereen, echt iedereen zich voegde bij de Engelse herdenking. Op D-Day 6 Juni 2013, 69 jaar nadat dezelfde bevrijders hun leven waagden voor onze vrijheid. 

Vorig jaar heb ik toelichting gevraagd aan de Nederlandse ambassade in Parijs. Natuurlijk geen antwoord gekregen. Na afloop van de ceremonie vorig jaar heb ik aan de Nederlandse officieren gevraagd hoe men dit kon rijmen met het respect voor de Engelsen die in hun bakermat van D-Day hun gevallen collega's en kameraden herdenken. Geen antwoord. Uitsluitend belangstelling voor een goed glas omdat het zo hard had geregend en koud was. Begrijpelijk, zoals alle officieren natuurlijk geen eigen standpunt kunnen uitdragen.

Dit jaar zie ik een generaal met een legendarisch verleden het slechts denkbare voorbeeld geven aan jonge officieren. Officieren in het kortstondige contact die we hadden zichtbaar moeite hadden om hun rang op niveau te vertegenwoordigen. Met elkaar was het bezoek aan het terras met een biertje belangrijker dan 100 meter te lopen naar een van de meest indrukwekkende herdenkingen voor deze Engelsen. 

Bij Rudi Hemmes kreeg ik sterk het gevoel dat hij wil werken aan een vrede tussen alle landen en dat het verleden een keer begraven moet worden. Een absoluut goed idee: maar niet op de plek waar zovele van onze bevrijders zijn gestorven en waar de getuigen nog kunnen vertellen van het leed wat daar heeft plaatsgevonden. Met alle respect, dit is niet waardig voor welke generaal dan ook. 

 Een korte impressie van deze herdenking. Elders op internet zijn er zeker uitgebreide verslagen te vinden.

arromanche 2013

Fred Vogels Juli 2013

Comments (0)

There are no comments posted here yet

Leave your comments

  1. Posting comment as a guest.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
Type the text presented in the image below